Ανακοινώσεις

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΙΝΑΤΙ»

Γιάννενα, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, 20:30, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, αίθουσα Πυρσινέλλας, Αγίας Μαρίνας 55.

Άρτα, Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, 21:00, αίθουσα Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Σκουφάς.

Αθήνα, Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, 20:30, Ιανός, Σταδίου 24.

Βόλος, Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, 20:30, θέατρο Αχίλλειον.

Κατερίνη, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, 20:30, Βιβλιοπωλείο Νέστωρ.

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, 19:00, αίθουσα εκδηλώσεων βιβλιοπωλείου Public, Τσιμισκή 24.

1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

2 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΡΤΑ

3 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΘΗΝΑ ΙΑΝΟΣ

4 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

19 ΜΑΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

24 ΜΑΙΟΥ ΠΑΤΡΑ

25 ΜΑΙΟΥ ΑΙΓΙΟ

26 ΜΑΙΟΥ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

 

 

6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

 

 

Κατάθεση ψυχής από έναν αναγνώστη.
Πριν από λίγες μέρες έλαβα στο mail μου την επιστολή του Δημήτρη Χρονάκη, την οποία και παραθέτω (με την άδειά του φυσικά), ευχαριστώντας τον και δημόσια για τα τόσο επαινετικά του λόγια.
Δε συνηθίζω να κοινοποιώ όσα μου γράφουν κατ’ ιδίαν οι αναγνώστες των βιβλίων μου. Όμως λαβαίνοντας την παραπάνω επιστολή, έτρεξε συνειρμικά ο νους μου σε κάτι που περιλαμβάνεται στο νέο μου μυθιστόρημα που πρόκειται να εκδοθεί τον Απρίλη:
«Δεν είχε ψηθεί τόσο στη ζωή, η δόλια, ώστε να κατέχει τα πολυδαίδαλα μονοπάτια της ψυχής. Να κατανοήσει ότι το κακό πέφτει όπως το λάδι στο νερό και πάντα στέκεται στην κορφή. Ότι και να ‘ναι ολάκερο το κορμί σου γερό, όταν πονά το δόντι εκεί γυροφέρνει η γλώσσα και ο νους. Ότι βρίσκονται πεντακόσιοι άνθρωποι να σε παινέψουν, ξεπετάγεται και κάποιος να σε κακολογήσει κι εσύ τρώγεσαι με τι αράδιασε εκείνος, ο ένας, λησμονώντας τους πολλούς και τα εγκωμιαστικά τους λόγια. Δε νογούσε πως δε συνταιριάζεται εύκολα στη ζυγαριά της ψυχής η δύναμη του κακού με του καλού. Ότι απαιτείται παίδεμα χρόνων και μαστοριά για να τα καταφέρεις».

Με αφορμή το εν λόγω απόσπασμα, και την επισήμανση του Δημήτρη Χρονάκη «ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ», σκέφτηκα: Γιατί να μην προβάλλεται και η επαινετική φωνή; Μήπως από μόνοι μας, στο όνομα της όποιας συστολής, δεν επιτρέπουμε να μπει στη ζυγαριά ο έπαινος;

Έτσι απλά, κι επειδή η επιστολή του Δημήτρη Χρονάκη με συγκίνησε ιδιαίτερα, αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έζησα χάρη στο «σέρρα» πολύ έντονα φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές, με κορυφαία αυτή της δεκάχρονης Καλλιόπης Αβραμίδου στην Πτολεμαΐδα, της δισέγγονης του δάσκαλου Σπύρου Παπαδόπουλου∙ συμπαραστάτη και τροφοδότη των ανταρτών του Πόντου.
Ακολουθεί η επιστολή του Δημήτρη Χρονάκη:

ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟ
Ονομάζομαι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ, είμαι 64 ετών –συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός, και διαμένω μόνιμα στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ της ΚΡΗΤΗΣ
Επικοινωνώ μαζί σου μετά το τελείωμα του βιβλίου σου «ΣΕΡΡΑ -Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» και είμαι έμπλεος θετικών και ευγενικών συναισθημάτων, και με δεδομένο ότι είναι το Τέταρτο κατά σειρά ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ που έχω διαβάσει μετά το «ΙΜΑΡΕΤ» «ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ» «ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ», και όντας σε ένα κλίμα χαράς και ευχαρίστησης , κλίμα αποδοχής επιβράβευσης θαυμασμού και παραίνεσης- θέλησα να σου το μεταφέρω (χρησιμοποιώ ενικό λόγω του ότι είμαι 7 χρόνια μεγαλύτερος σου ηλικιακά ).
Είμαι ένας ποιοτικός και απαιτητικός αναγνώστης βιβλίων, που στα 14 χρόνια μου πρωτοδιάβασα το βιβλίο ΘΑΥΜΑ του συμπατριώτη μου οικουμενικού μέγιστου Έλληνα ΝΙΚ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» που με κατέκτησε με μάγεψε και με έφερε σε επαφή με τη σοβαρή λογοτεχνία. Έτσι με κέρδισε το καλό βιβλίο.
Έκτοτε έχω αφιερώσει στη ζωή μου χιλιάδες ώρες στο διάβασμα, σε βιβλία φιλοσοφίας ιστορίας, επιστήμης, ψυχολογίας, και λογοτεχνικά μυθιστορήματα των κλασικών Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, και τελικά κατέληξα εδώ και περίπου 10 χρόνια να διαβάζω αποκλειστικά και μόνο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, γιατί αυτό το είδος λογοτεχνίας έχει στέρεο έρεισμα, τα πραγματικά- ιστορικά αυθεντικά γεγονότα, πάνω στα οποία κτίζεται η γραφή και η αφήγηση, και όχι τις μυθοπλασίες η στα προσωπικά βιώματα κάθε συγγραφέα.
Επισκέφθηκα τότε, το πλέον σοβαρό βιβλιοπωλείο της πόλης μου και του ζήτησα ένα καλό ιστορικό μυθιστόρημα και μου πρότεινε το ΙΜΑΡΕΤ, έκτοτε σε ανακάλυψα και σε διαβάζω.
Και δεν το μετάνιωσα γιατί μετά τα τέσσερα αυτά βιβλία η αναγνωστική και λογοτεχνική μου ταπεινή εμπειρία σε ανακηρύσσει ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ, κατά κράτος νικητή και ιδανικό εκπρόσωπο του συγκεκριμένου, είδος στην Ελλάδα.
Χειρίζεσαι δύσκολες ιστορικές περιόδους, ιδίως τα χρόνια οθωμανικής κατοχής, με μαεστρία με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή στην ιδιαιτερότητα, μειονότητα, θρήσκευμα και καταγωγή, και εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι κρατάς ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις με δικαιοσύνη χωρίς να καλλιεργείς εμπάθεια, χωρίς προκατάληψη χωρίς εθνική η θρησκευτική μισαλλοδοξία, δίνοντας ιδιαίτερη αξία στον παράγοντα – ΑΝΘΡΩΠΟ- ανθρωπιά
Το ίδιο ύφος και ήθος συνάντησα και σε μια Τουρκάλα συγγραφέα ( γι’ αυτό το αναφέρω) ονόματι ΣΑΜΠΑ ΑΛΤΙΝΣΑΗ, στο βιβλίο της «ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ» ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Αναζήτησε το, αξίζει τον κόπο, είναι μικρό αλλά δίκαιο, ευγενικό, και ισορροπημένο, δυνατό συναισθηματικά, που ειδικά εμένα
ως κρ-η-τικο ( εδώ έγινα κρ-ι-τικος) με άγγιξε, ειδικά επειδή είναι από την άλλη πλευρά του ΑΙΓΑΙΟΥ, και έχει για αυτό ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.
Το ένα σου βιβλίο, εξελικτικά, καλλίτερο από το άλλο, ειδικά το διάβασμα του «σέρρα» ήταν τόσο γλαφυρό και ευχάριστο, που ενώ ήθελα να το καταπιώ, να το τελειώσω σε 3 μέρες, το τράβηξα πάνω από μήνα γιατί ήθελα να μην τελειώσει (όπως το καλό γλυκό κουταλιού της μαμάς, που το τρώγαμε σαν παιδιά λίγο –λίγο, να μην τελειώσει με μιας, για να κρατήσει η γλύκα στο στόμα μας πολύ χρόνο )… έτσι ήθελα να έχω όχι τρεις αλλά τριάντα τρεις μέρες γλυκές ευχάριστες , και αποδοτικές!!!!!
Με ταξίδεψες σε όλο τον Πόντο και ας μην έχω πάει ποτέ μου, έζησα όλες τις κακουχίες και τα βάσανα αυτού του λαού ( που λίγοι γνωρίζουν ), φώτισες μια άγνωστη πτυχή αυτής της μαύρης ιστορικής περιόδου, μέσα από την τρυφερή ιστορία σου, που τόσο αριστοτεχνικά αφηγείσαι, και περιγράφεις, γι’ αυτό σου απονέμω τον τίτλο του ΠΡΥΤΑΝΗ της αφήγησης.
Με ικανοποίησαν ιδιαίτερα οι στοχαστικοί φιλοσοφημένοι πρόλογοι στην αρχή του κάθε νέου κεφαλαίου, που είναι συμπυκνωμένος σοφός λόγος, – ψήγματα χρυσού σε ένα αλαβάστρινο ψηφιδωτό – σοφά αποστάγματα , σε ηδύποτα ανάγνωσης και γνώσης.
Ξεχώρισα ιδιαίτερα, και με συνεπήρε αφάνταστα, η περιγραφή σου στο χορό -σέρρα -( όνομα του βιβλίου) σελ. ( 357-59 ) όπου οι αντάρτες Πόντιοι χορευτές σου με τους μουζικάντηδες, σιγά αλλά σταθερά και εμπνευσμένα, ανεβαίνουν, σε μια ψυχική ανάταση, και αίρονται σε επίπεδο έκστασης σωματικής και ψυχικής, ενώνουν τα επίγεια με τα επουράνια, ακουμπούν ή πλησιάζουν το μεταφυσικό –το θείο, το ανυπέρβλητο, ένιωσα να με αγγίζει αυτή η μέθεξη της ψυχής τους, σαν να συμμετείχα κι εγώ άθελά μου σε αυτήν την χορευτική εκστατική ιερή μυσταγωγία . –εκεί κατάλαβα γιατί ο χορός σέρρα είναι -η ψυχή του Πόντου, -γιατί βάφτισες έτσι το βιβλίο σου – σε ευχαριστώ για αυτό που ένιωσα !!!
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ και να μας χαρίζεις διαμάντια και ρουμπίνια στο ιστορικό μυθιστόρημα, και στην ελληνική λογοτεχνία.
Όλοι θα κερδίσουν κανείς δεν πρόκειται να χάσει .
– ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ ……. Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ –
Υ.Γ – μετά την ανωτέρω κατάθεση ψυχής, νοιώθω ότι δικαιούμαι την επόμενη φορά, στην προσφώνηση μου, να σε αποκαλώ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ η αδελφέ ΚΑΛΠΟΥΖΟ, αυτό μου βγαίνει αυθόρμητα από μέσα μου, και έτσι ένοιωθα και νοιώθω όταν διαβάζω
τον αγαπημένο μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.
Το κύριος και το αξιότιμος προφανώς παραμένουν ως εκτίμηση, και σεβασμός στο πρόσωπό ΣΟΥ ιδιότητες που δικαιωματικά έχεις κατακτήσει στη υπόληψή μου ως συγγραφέας.
ME EKTIMHΣΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛ.

Φωτογραφία του Yiannis Kalpouzos.

 

Έκδοση 9 Νοέμβρη 2017.

Ο τόμος «Ποίηση 2000-2017» του Γιάννη Καλπούζου περιλαμβάνει σε επανέκδοση τις συλλογές: «Έρωτας νυν και αεί» και «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών», επιλεγμένα και επιμελημένα ποιήματα από τη συλλογή «Το νερό των ονείρων», καθώς και 50 νέα ποιήματα ως ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Νυχτέρι».

ΠΟΙΗΣΗ

 

 

 

SOMEBODYΣτις 27 Απρίλη 2017 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός η συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ», η οποία θα παρουσιαστεί στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα), Τρίτη, 2 Μάη, 8:30 μ.μ. με τη συμμετοχή της Θεοδώρας Σιάρκου, της Έφης Καραγιάννη και του Ηπειρώτικου μουσικού σχήματος «Λαλητάδες». Πρόκειται για δεκαεννιά διηγήματα και μία σύγχρονη παραλογή, για τον έρωτα, τον γενέθλιο τόπο ως παντοτινή πατρίδα, τις αποχρώσεις των ονείρων, την εξουσία της φήμης, την τραγικότητα της μοναξιάς, την κοινωνική μειονεξία, τους «επικίνδυνους» ποιητές, το βάπτισμα στο αίμα της τέχνης, τα θηρία που μας τρώνε ψυχή, νου και κορμί, τη θεά φύση και τη γυναίκα-ζωή. Τα 18 από τα παραπάνω διηγήματα είχαν κυκλοφορήσει το 2002 από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο: «Μόνο να τους άγγιζα». Ωστόσο έχουν ξαναδουλευτεί στο σύνολό τους, τόσο ως προς τη γλώσσα, όσο και ως προς αρκετά σημεία της πλοκής τους.

 

ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

Αρέσει σε %d bloggers: